Broze nagels: de behandeling

Wat is ‘brittle nail syndrome’?
Maar liefst 20% van de bevolking heeft last van dit syndroom en vrouwen zelfs twee keer zo vaak als mannen. Het is een heterogene afwijking die wordt gekenmerkt door een vergrote gevoeligheid van de nagelplaat. De nagels worden zacht, droog, broos en breken sneller en kunnen tekenen vertonen van onychorrhexis (groeven in de lengterichting) en/of onychoschizia (splijten).
BNS is een fenomeen dat verschillende oorzaken kan hebben, waaronder een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Te veel met de handen in water moeten zijn (bijvoorbeeld voor werk) kan dit syndroom ook veroorzaken. Evenals frequent de nagelriemen verwijderen of te lang lopen met kunst- of acrylnagels en nagelstickers (die ook wel worden gebruikt in plaats van nagellak). Verkeerd gebruik van bepaalde apparaten of gereedschappen bij een manicure kan een beschadiging ofwel intercellulaire breuk of scheur van de nagelplaat veroorzaken. Daarnaast kan het te lang gebruiken van een nagelverharder ook broze nagels tot gevolg hebben, dat klinkt misschien onlogisch, maar wanneer er, na langdurig gebruik, te veel keratine kruisverbindingen in je nagels aanwezig zijn (de werking van een nagelverharder) verliezen ze flexibiliteit waardoor ze juist sneller zullen breken en splijten. Wanneer de nagelplaat te stug en onbuigzaam wordt, zal de nagel eerder breken of scheuren. Daarnaast moet de nagelverharder regelmatig worden verwijderd met nagellakremover, welke ook niet goed is voor je nagels.

Hoe snel groeien nagels?
Nagels die in normale conditie zijn groeien in de lengte ongeveer 0.1 mm per dag of 0.8 mm per week of 3 mm per maand. Teennagels groeien gemiddeld 60% langzamer, rond de 1 mm per maand. Gemiddeld duurt het zo’n vier tot zes maanden (voor een vingernagel) en twaalf tot achttien maanden (voor een teennagel) om zich helemaal te vernieuwen. Wanneer we ouder worden zullen de nagels minder snel groeien, doordat het metabolisme vertraagt, door minder bloedtoevoer en door afname van lichamelijke beweging. Van het derde tot het negende decennium van een leven groeien de nagels ongeveer 1/3 minder hard, van 0.1 mm per dag naar 0.06 mm per dag.

Wat zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor gezonde nagels?
Nagels zijn opgebouwd uit een eiwit genaamd keratine. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon met voldoende eiwit is de allereerste voorwaarde voor gezonde nagels.
De nagelplaat bestaat voor maar 0,2% uit calcium, en extra calcium maakt de nagel niet harder, zoals veel wordt gedacht.
Ijzertekort kan broze nagels, onycholysis (het gedeeltelijk loslaten van de nagel) en onychorrhexis (groeven in de lengterichting) veroorzaken. Wanneer de nagels of het nagelbed er heel bleek uitzien zou dit ook kunnen duiden op bloedarmoede, mogelijk een indicatie dat het lichaam een tekort heeft aan ijzer. Ik beveel ijzersupplementen alleen aan wanneer bloedtesten een werkelijk ijzertekort hebben aangetoond.
Biotine wordt vaak dé vitamine voor haar en nagels genoemd. Biotine is aantoonbaar effectief bij BNS en broze nagels. Het maakt de nagels steviger en voorkomt het splijten van de nagel in de lengte. De aanbevolen hoeveelheid is zes maanden lang gemiddeld 2.5 mg per dag. Pas na twee maanden wordt het effect zichtbaar.
De mineralen selenium en zink zijn, zo is wetenschappelijk aangetoond, essentieel voor het behouden van gezonde nagels.
Een tekort aan het mineraal zink kan droge en broze nagels veroorzaken, evenals diepe groeven of deuken die transversaal van de ene kant naar de andere kant van de nagel lopen (ook wel Beau’s lines genoemd). Oesters zijn de absolute kampioen op het gebied van zink, er zit tot wel 8 milligram zink in een mediumgrote rauwe oester (100% ADH). Daarnaast zijn ook schelpdieren en zonnebloempitten rijk aan zink.
Een tekort aan het spoorelement selenium kan ook bijdragen aan extra gevoeligheid van de nagelplaat. Paranoten (Bertholletica excelsa) zijn het meest rijk aan selenium, in vergelijking met andere natuurlijke voedingsmiddelen op aarde. Twee paranoten per dag zijn even effectief om het seleniumgehalte in het lichaam te verhogen als een supplement (100 g).

Gezonde stevige nagels: praktische aanbevelingen
Paranoten: 2 per dag, of 100 mg selenium in een supplement
Zink: 3 x 15 mg per dag
Biotine: 2,5 mg per dag

Deze tekst komt uit een blog van Jesse van der velde. Kijk voor meer nuttige informatie over voeding op zijn site jessevandervelde.com. Ook heeft hij een boek voor altijd jong uitgebracht. Deze kan heel interessant zijn om voor u te lezen want schoonheid komt van binnen uit ;).

Referenties
1. Nutrition and nail disease. Michael W. Cashman, BAa, Steven Brett Sloan, MDb. Clinics in Dermatology (2010) 28, 420–425
2. Micronutrients for Hair and Nails.E. Haneke and Robert Baran. Nutrition forHealthy Skin: Strategies for Clinical and Cosmetic Practice
3. EU Register of nutrition and health claims made on foods
4. Brazil nuts: an effective way to improve selenium status. Christine D Thomson, Alexandra Chisholm, Sarah K McLachlan, and Jennifer M Campbell. Am J Clin Nutr 2008;87:379–84. Printed in USA. © 2008 American Society for Nutrition
5. Rolfes SR, Pinna K, Whitney E. Understanding normal and clinical nutrition. 8th edition. Belmont CA, USA: Wadsworth, 2008
6. Brazil nuts: an effective way to improve selenium status. Christine D Thomson, Alexandra Chisholm, Sarah K McLachlan, and Jennifer M Campbell. Am J Clin Nutr 2008;87:379–84
7. Nutrition and nail disease. Michael W. Cashman, Steven Brett Sloan. Clinics in Dermatology (2010) 28, 420–425
8. Brittle nail syndrome: A pathogenesis-based approach with a proposed grading system. Peter C.M. van de Kerkhof, Marcel C. Pasch, Richard K. Scher, Martina Kerscher, Uwe Gieler, Eckard Haneke, Philip Fleckman. Journal of the American Academy of Dermatology, Volume 53, Issue 4, October 2005, Pages 644–651