Wat is permante make-up?
Bij permanente make-up, ook wel PMU genoemd, wordt er in de lederhuid pigment ingebracht. Dit wordt gedaan met een pen waarin een naald/hygiënemodule is geplaatst. Permanente make-up heeft qua techniek veel weg van een tatoeage. Permante make-up wordt ook wel verwoord als micro-pigmentatie, cosmetische tatoeage, dermatografie en cosmetische pigmentatie. De afbeeldingen hieronder laat voor (links) en na (rechts) het behandelen met permanente make-up zien.

Waarvoor wordt permanente make-up gebruikt?
Permanente make-up wordt gebruikt als vervanging van veel soorten tijdelijke make-up. Het kan o.a. worden gebruikt om wenkbrauwen te verfraaien, om de liplijn te verduidelijken, om littekens te camoufleren en om bijvoorbeeld het tepelhof na te maken wanneer er een borst is geamputeerd. Deze manier van behandelen wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar. Deze techniek wordt o.a. toegepast door schoonheidsspecialisten en PMU-specialisten.

Hoe lang blijft het zitten?
De pigmentatie zal na 1 tot 4 jaar vervagen. Voordat het helemaal weg is, kunnen er echter nog jaren overheen gaan. Een tatoeage wordt in het onderhuidsbindweefsel geplaatst en is echt permanent. Permanente make-up wordt in de lederhuid geplaatst. Deze pigmentatie is hierdoor eigenlijk niet echt permanent. Door onder andere ultraviolet licht en door het natuurlijke vernieuwen van de huid door schuren/wrijving, zal de pigmentatie vervagen en uiteindelijke vrijwel in zijn geheel verdwijnen. Het is echter mogelijk dat er een gloed blijft zitten van de behandeling.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Meestal zijn er zo’n 2 tot 3 behandelingen nodig. Er wordt in eerste instantie vastgesteld wat de persoonlijke wensen, de vorm en de kleur van het pigment zijn. De aan te brengen correctie wordt vaak eerst op de huid getekend. Bevalt het ‘ontwerp’ dan blijft de tekening staan en wordt het pigment in de huid gebracht. Vaak is de pigmentatie in het begin iets donkerder dan gewenst. Vier dagen na de pigmentatie zal het lichter worden. Doordat de opperhuid, ook vol met pigment, zal afstoten. Dit kan gepaard gaan met kleine korstjes/schilfers. Na deze afstoting ziet de pigmentatie er weer iets te licht uit. Na minimaal 4 weken vindt de tweede behandeling plaats, er kunnen dan nog correcties worden aangebracht in vorm en kleur. Hetzelfde gebeurt, wanneer dit nodig is, bij een derde behandeling na opnieuw ongeveer 4 weken. Vaak wordt aangeraden minimaal eenmaal per jaar alles bij te werken.

Is een verdoving nodig?
Het aanbrengen van permanente make-up kan behoorlijk pijnlijk zijn. De huid kan daarom van tevoren worden verdoofd. Een verdoving is in Nederland meestal alleen op recept van een arts verkrijgbaar. De crème moet dan ongeveer 1 uur van tevoren op de te behandelen huid worden aangebracht. Het voordeel van verdoven is niet alleen dat de huid ongevoeliger wordt, maar ook rustiger, omdat de bloedvaatjes zich aan de oppervlakte sluiten. Hierdoor voelt de cliënt minder en kan de specialist beter werken.

Deskundigheid
Voor het aanbrengen van permanente make-up bestaat een officieel diploma. Deze kan o.a. worden gehaald via de branche-organisatie voor schoonheidsspecialisten, de ANBOS.
Omdat permanente make-up lang blijft zitten en het erg belangrijk is dat dit vakkundig wordt gedaan, is het altijd verstandig om te informeren naar de ervaring en de diploma’s van de desbetreffende instantie.

Waar moet ik op letten?
Permanente make-up blijft niet zo lang zitten als een echte tatoeage. Het kan wel jaren duren voordat deze erg vervaagt. Daarnaast is de huid een levend orgaan, hierdoor kan de permanente make-up na verloop van tijd gaan vervloeiien.